Size bir telefon kadar yakınız
0507 098 70 18
Dil Seçin
tren

Boşanmada Düğün Takıları Kime Aittir !

07.03.2020
Boşanmada Düğün Takıları Kime Aittir !

Boşanmada Düğün Takıları Kime Aittir !

Oldukça zor bir süreç olan boşanma davalarında kişilerin en çok tedirgin olduğu ve bilinçsiz olduğu bu konuya açıklık getirmek istiyorum. Evlilik birliğinin sonra erdirmek isteyen çiftlerin arasında yaşanan ziynet eşyaları oldukça büyün problemler yaratmaktadır. Kız tarafı bizim hakkımız, erkek tarafı düğünü biz yaptık bizim hakkımız diyebilir fakat düğün esnasında takılan altınlar kime takıldığı önemli değil, bütün takılar ( tam altınlar, çeyrek altınlar, gram altınlar, bilezikler, kolyeler, pırlantalar vb. ) kadına aittir. Erkeğin hakkı olan erkeğin takabileceği ( Örneğin Kol Saati ) erkeğe aittir. Kısaca bütün ziynet eşyaları hangi tarafın taktığı veya kime takıldığına bakılmaksızın kadına aittir.

Ziynet Eşyası ( Düğün Takıları ) Davası Nasıl Açılmaktadır ?

Boşanma sürecinde kadın bu talebi mahkemeye iletebileceği gibi boşanma sonrasında da karşı tarafa bu davayı açabilmektedir. Tabi bu durumu yapmadan önce Eskişehir boşanma avukatı Av. Ceren Kerey başvurabilir bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ziynet eşyaları ile ilgili açtığınız bu davanın kademeli dava şeklinde açılmasında yarar vardır. Yani ziynet eşyalarının mümkünde aynen iadesine, mümkün olmaması durumunda ispat edilen takıların bedelinin ( para ile ) ödenmesine şeklinde talepte bulunulmalıdır.

Örneğin : 5 bilezik,10 gram altın,8 çeyrek altın,3 tam altından ibaret düğünde takılan ziynet eşyalarının aynen iadesine, iadesi mümkün değilse 10 bin TL ( örnek yazılmıştır ) olan bedelinin yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesini talep ediyorum.

Ziynet Eşyası Boşanma Durumunda Mal Paylaşımına Dahil Edilebilir mi ?

Düğün zamanında takılan takılar ispat durumunda mal paylaşımına dahil edilmez ! Çünkü kadının kişisel malı olarak kabul gördüğünden dolayı taraflar düğün takılarını mal paylaşımına sokamaz.

Evlilik birliği devam ederken düğün takıları satılarak yapılan düğünün borcunun ödenmesi, ortak ihtiyaçlarının giderilmesi, takılar ile erkek borcunu kapatması durumlarında düğün takıları eşlerden talep edilebilme hakkı bulunmaktadır. Ancak kadın kendi özgür iradesi ile düğün takılarını “iade edilmemek üzere” karşı tarafa vermişse, mahkemece bu durum kabul görebilecektir. Fakat bu durumda erkek bu takıları kendi rızası ile “iade edilememek üzere” verildiğinin ispatını yapmak zorundadır.

Sizlerde bu konularda detaylı bilgi arıyorsanız ; Eskişehir boşanma avukatı Ceren Kerey ile görüşebilir süreçler hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ziynet Eşyları Hakkında Dava Açma/ Zaman aşımı Süreleri Ne Kadardır ?

Ziynet eşyaları, davalının zilyetliğinde bulunuyorsa yani dava sürecinde düğünde takılan takılar mevcutsa aynen iadesi için açılan davaya “istihkak davası” denir. Bu davayı açmak için herhangi bir zaman aşımı süresi tabi değildir.

Ancak düğün takıları davanın açılacağı dönemde yoksa ( satılmış, harcanmış, borç kapatılmış vb. ) ve kadın tarafından aynen iadesi mümkün olmaması üzerine takıların bedeli talebi edilmişse ; bu durumda dava açma süresi ON YILDIR ( 10 ) ( 6098 sayılı BK m.146). Ziynet eşyasının aynen iadesi talebinde zaman aşımı olmamasına rağmen bedelinin ödenmesi talebi 10 yıllık zaman aşımına tabidir.

Bedelinin talebi doğrultusundaki 10 yıllık süreç boşanma davası kesinleşmesi sonucu başlar. ( Evlilik tarihi değil ) Eskişehir avukat olarak sizlere ziynet eşyaları konularında gerekli bilgi ve daha detaylı konularda yardımcı olabilmek için iletişim kısmında yer alan telefon numarası üzerinden bizlere ulaşım sağlayabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bize Ulaşın