Size bir telefon kadar yakınız
0507 098 70 18
Dil Seçin
tren

Boşanma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ?

27.12.2020
Boşanma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ?

Boşanma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ?

Boşanma davaları her bireyin istemediği ancak bazı noktalarda mecburi olan bir durumdur. Her birey boşanma aşamasında; boşanma davası açmadan mutlaka bu konular hakkında detaylı olarak bilgi almak ister. Günümüzde internetin sıkça kullanılması ise kişilerin bu konular hakkında daha detaylı bilgi almasına yardımcı olsa da tam anlamı ile soruların cevaplarına ulaşamazlar. Aynı zamanda kişiler boşanma davaları sırasında avukat tutmak, danışmak konusunda da sürekli çelişkide kalmaktadır. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Eskişehir boşanma avukatı olarak, boşanma davaları sürecinde herhangi bir avukat tutma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Fakat boşanma sırasında herhangi bir mağduriyet yaşamamanız açısından danışmak veya avukat tutmak sizin için avantaj olacaktır.

Boşanma davalarında avukatın rolü ne ? Boşanma davasında avukat tutmam gerekir mi gibi sorularınıza yanıt olabilecek soruları sizler için yanıtladık. Kısaca boşanma davaları ile ilgili bireyler tarafından sıkça sorulan ve kafalarınıza takılan soruları cevaplayalım.

1-) Boşanma Davalarında süreç hangi mahkemelerce yürütülmektedir ?

Boşanma davası ; Bireyler boşanma davalarını en son ortak olarak ikametgâh ettiği bölgeye bağlı aile mahkemelerince açılmaktadır. Fakat bulunmuş olduğunuz il,ilçe vb. yerde Aile Mahkemesi bulunmaması durumunda bu kez Aile mahkemesi görevi veren Asliye Hukuk Mahkemesinde boşanma davanız açılmaktadır.

2-) Acil Boşanmak istiyorum ! Bu mümkün müdür ?

Acil boşanmak isteyen kişiler için tek bir yol vardır, karşılıklı eşinizle anlaşarak ( her konuda ) anlaşmalı bir şekilde boşanma davasının açılmasıdır. Hemen boşanmak istiyorum, bu iş hemen bitsin diyen vatandaşlar için mal, mülk, velayet, nafaka vb. konularda anlaşma sağlanmış olması lazımdır. Fakat bu durumun yerine getirilebilmesi için de en az evlilik birliğinin 1 yıl olması şartı bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma davaları konusunda detaylı bilgi için yazımızı inceleyebilir, bizleri istediğiniz zaman arayarak bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

3-) Boşanma davası sürecinde davayı kimin açtığının bir önemi veya bir artısı var mıdır ?

Boşanma davalarında davayı hangi taraf başlatırsa başlatsın herhangi bir önemi yoktur. Davayı açan taraf için herhangi bir artı veya eksi durum teşkil etmez. Burada Aile mahkemeleri için önemli olan durum ; boşanma sebepleri nedir veya nelerdir ? bu durumun ispatlanabilmesi ve durumun ciddiyeti baz alarak sonuçlandırmaktadır.

4-) Çekişmeli Boşanma davasımı ? Anlaşmalı boşanma davası mı ? Arasındaki fark nedir ?

Taraflar boşanma konusunda davaya karar vermeleri sonrasında nasıl boşanacaklarını belirlemiş olurlar. Yani eşler arasında her konuda anlaşmaya varılmış olması, tazminat, mal paylaşımları, çocuk olması durumunda velayetin kimde kalacağı, nafaka gibi durumlar da anlaşma sağlanmışsa anlaşmalı boşanma gerçekleşebilir. Fakat taraflardan biri bir konuda bile itiraz etmesi durumunda ve karşı taraf bu durumu kabul etmemesi noktalarında duruşma anlaşmalı bir şekilde olmaz, mahkemece deliller, dava dosyaları, boşanmanın sebebi incelenir ve dava anlaşmalı bir şekilde bitmez. Not olarak tekrar eklemek isterim ki anlaşmalı boşanmanın en büyük kuralı evlilik birliğinin en az 1 yılı doldurmuş olması gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davaları yukarıda belirttiğim üzere hiçbir konuda anlaşmaya varılmamış bile olsa boşanma sebebi belirtilerek açılabilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında 1 yıl şartı bulunmamaktadır.

5-) Boşanma davaları ortalama olarak ne kadar sürer ?

Bu durum tamamen mahkemenin yoğunluğu, dava süreci, davada yer verilen deliller, boşanmanın sebebine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat anlaşmalı olarak boşanmak isteyen çiftler genellikle ilk duruşmada boşanmaları mümkündür. Çekişmeli boşanma davaları yukarıda belirttiğimiz delil, boşanmanın sebebi, idda, ispat, şahitlerin dinlenmesi gibi bir çok nokta da inceleme olacağı üzere 24 aya kadar sürebilmektedir. ( Daha uzun veya daha kısa da olabilmektedir. )

6-) Boşanma Davası sürecinde veya öncesinde avukat tutmak zorunlu mudur ? Avukatım yoksa davayı her noktada kaybedebilir miyim ?

Hangi davanız olursa olsun hiçbir noktada avukat tutmak gibi bir zorunluluk yoktur. Davalı veya davacı olarak da avukatınız olmadan da davayı takip edebilir duruşmalarda devlet tarafından sizlere atanan avukatlarınızla katılabilirsiniz. Fakat davanızı bir avukatla görüşme sağlayarak ve süreçler hakkında bilgiler paylaşarak davayı yürütmeniz oldukça önemlidir. Hukuki noktada yargılama esnasında avukatların sahip olduğu bilgi ve tecrübe sizlere oldukça yarar sağlayacaktır. Çünkü dava sürecinde istemediğiniz sonuçlar veya yapılan yanlışlıklar sonucunda mal kayıpları, hatalar, davanın aleyhinize karar vermesi gibi istenmeyen durumların yaşanmaması için Eskişehir boşanma avukatına danışabilir, davalarınız hakkında detaylı olarak bilgilendirme alabilirsiniz. Avukatlar mevzuatları bildikleri için kanunen boşluk yaşanmaması ve sizin mağduriyet yaşamamanız açısından davanızı takip ederek sonuçlandırmaya çalışmaktadırlar. Bu nedenden ötürü boşanma davalarınızda avukata danışmanızı öneririz.

7-) Elime boşanma kâğıdı geldi ne yapmalıyım?

Öncelikle sakin olmalısınız. Burada önemli ve yapmanız gereken üç konu var.

  • Öncelikle boşanma dilekçesine cevap vermeniz gerekmektedir. Burada eşiniz sizden boşanmak için iddia ettiği konunun gerçek olup olmadığını belirlemelisiniz. Siz eşinizden boşanmak istiyor musunuz ? Boşanma sırasında eşinizden tazminat, nafaka, velayet veya malların belirli bir kısmını istiyor musunuz ? Bu konuları cevap dilekçenizde belirtmeniz gerekmektedir.
  • Bir diğer husus ise ; boşanma davasında delilleri, tanıkları, şahitleri belirtmeniz gerekmektedir. Burada tanık veya şahitlerin ad/soyad, adres, telefonlarını bir liste yaparak mahkemeye sunmanız çok önemlidir.
  • Bu işlemlerin hepsini dilekçe elinize ulaşmasından sonraki iki hafta içerisinde yapılması gerekmektedir. Yani dilekçenizi hazırlayarak mahkemeye sunmalısınız. Şayet bu noktada dilekçe vermeyi unuttunuz o zaman ? mahkemece boşanma davasının reddini istemiş sayılırsınız. Herhangi bir tanık / şahit dinletemezsiniz. Bu nokta çok önemlidir. Çünkü bu noktada ciddi anlamda hak kayıpları yaşayabilirsiniz. Buraya oldukça dikkat edin.

8- ) Nafaka ücretleri neye göre belirlenmektedir ?

Aslına bakacak olursak boşanma davalarında oldukça sıkça karşılaştığımız bir sorudur. Müvekkillerin çoğu bu soruyu sormaktan çekiniyor veya soramadıkları için kafalarında hep bir soru işareti kalıyor. Nafaka nedir ve mahkemece nafaka nasıl belirlenir ? Taraflar boşanma davaları açtıklarında mahkeme iki taraf içinde bir inceleme başlatmaktadır. Burada mahkemece taraflar sosyal ve ekonomik olarak durumlarının incelenerek mahkemeye iletilmesidir. Buradaki esas alınan konu tarafların maddi durumu incelenerek dava neticesinde nafaka ücretinin belirlenmesidir. Nafaka çalışan eşin maaş durumu göz önünde bulundurularak maaşın 1 / 4 oranında nafakaya hüküm verilmesi ve çalışmayan eşin hayatını idame ettirmesi için dava süresince de tedbir nafakası verilebilmektedir.

9-) Boşanma Davalarında Temyiz Süresi ne kadardır ?

Boşanma davalarında mahkemeler davayı sonuçlandırdıklarında mahkemenin vermiş olduğu kararı kabul etmeyen taraflar için davacı veya davalı bir üst mahkemeye itiraz edebilmektedir. Burada mahkemenin boşanma davasındaki kararlarının tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük temyiz (itiraz) süreciniz bulunmaktadır. Taraflar burada mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz edebilmektedir. Şayet bu süreyi kaçırmanız durumunda mahkemenin vermiş olduğu kararları kabul etmiş sayılırsınız.

Boşanma davaları taraflar için birçok soru işareti bulundursa da Eskişehir boşanma avukatı olarak sizlere her daim yardımcı olabilmek, açılmış veya yeni açmak istediğiniz dava türlerinde sizlere davanız hakkında bilgiler paylaşabilmek için bizlere iletişim kısmında yer alan telefonlar üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. Durdu dedi ki:

    Mrb iyi günler sizden bi konuda bilgi isticektm eşimle boşanma davam var fakat çekişmeli olucak sanırım aldatmaya dair delillerimde var hakeret sorumsuzluk vs 1 yaşında ikiz bebeklerim var anlaşamiyoruz hergun kavga ediyor fakat kayinvalidemin evinde kalıyorum arada bir kendiside gelip çocuklarını görüyor burda kalacak baska yerimiz olmadigi için suan burdayim boşandıktan sonra ev tutacagim anca. Kayinvalidemde kaldığımiz için velayetlerini almamda sorun olurmu acaba bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.

  2. Meltem Demiriz dedi ki:

    Devamlı olarak psikolojik sorunu var diyen ancak 1,5 ay evli kaldığım ve de hayatında verdiği tüm bilgileri gerçek dışı olan eşim için hiç bir talep olmasada psikiyatr raporu almam nasıl olur, beyan edip tazminat davası açmayı da düşünüyorum. Karşı taraf psikolojimin bozuk olduğunu beyan ediyorsa ispatla yükümlü değilmidir?

  3. Lütfiye canlı dedi ki:

    Gidecek yerim olmadığından eşimle aynı evde yaşarken bosanabilirmiyim

  4. fırat dedi ki:

    merhaba 03.11.2021 tarihinde anlaşmalı boşanma yaptım karşı tarafın avukatı protokolü hazılamaıştı. kendisinden istedim göndermiyor. uyap ta gözükmüyor nerden alabilirim.

  5. metin dedi ki:

    merabalar eşimle anlaşmalı boşanma actık. ertesi gun bi anlasmaya vararak iptal ettirdik ve 1 hafta sonra tebligat geldi durusma için ne yapmalıyım

BİR YORUM YAZIN

Bize Ulaşın